Noutatea legislativă se regăseşte în art. XXIX din OUG nr. 130/2021, prin care s-a introdus art. 61 în Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Prin acestă nouă dispoziţie legală, Guvernul a reincriminat infracţiunea de reţinere şi nevărsare a impozitelor şi/sau contribuţiilor cu reţinere la sursă, dispoziţia urmând să intre în vigoare din 1 martie 2022.
Specializată în drept execuţional civil (executare silită), drept societar şi recuperări de creanţe, procedura insolvenţei, litigii comerciale, litigii de drept penal-economic, fiscalo-penalo-insolventa, litigii civile, litigii de muncă.
Sunt Gabriela Padurariu din Iași iar acesta este locul meu virtual in care îmi expun opinia despre diverse aspecte juridice. Accept orice comentariu făcut cu bun simt doar pe marginea a ceea ce am scris pe acest blog. În privinta sfaturilor juridice vă rog să nu uitați că ele nu se pot acorda profesional decât față în față și nu virtual .
Informatiile de pe acest blog nu reprezintă consultanță juridică. Ele vor fi folosite doar în scop de informare generală, nu pentru luarea unor decizii. Pentru luarea unor decizii trebuie să mă contactați personal sau să apelați la alți profesioniști.
Aceste precizări au semnificația unei declinări de obligație.
Pe această pagină, încerc să traduc din drept în română, adică să explic prin cuvinte simple, diverse chestiuni din drept. Da, uneori mă adresez unui public neinițiat dar și celor care au nevoie de un minim de informare dar nu știu de unde să înceapă; mai departe, însă, consultați un avocat în mod direct! De asemenea, mă mai adresez și celor care vor să cunoască, pentru că informația înseamnă putere (nu-i așa? ) iar un minim de cultură generală juridică încă nu știu să fi făcut rău cuiva. Pentru toate acestea, informațiile sunt mult simplificate în diverse articole juridice, pentru a fi accesibile și a contura un cadru general. Fac asta ca parte a programului personal de educație juridică - ca misiune pro bono, în acord și cu prevederile legale – program pe care îl dezvolt deja de câțiva ani buni. Asta este ceea ce dau eu înapoi lumii pentru privilegiul de avea un loc sub soare: informații! Și zic eu că nu este puțin lucru! Considerați, astfel, conținutul acestei pagini ca fiind unul cu titlu informativ și general. Nu sunt responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile postate motiv pentru care, vă îndemn la modul cel mai serios să consultați un profesionist în mod direct, înainte de a lua orice decizie cu privire la speța dvs., căruia să îi spuneți toate detaliile și să vadă actele, dacă este cazul, fiindcă doar așa puteți primi un răspuns corect, complet și perfect adaptat situației dvs.
DESPRE GABRIELA PĂDURARIU:
SEDIUL PROFESIONAL SECUNDAR :
ACTIVITATE PUBLICISTICĂ: PUBLICAŢIILE MELE ÎN REVISTE DE SPECIALITATE ŞI PAGINI WEB

NOUTĂȚI LEGISLATIVE, EVENIMENTE JURIDICE ȘI OPINII JURIDICE

7 ianuarie 2022
Reţinerea şi nevărsarea impozitelor şi/sau contribuţiilor cu reţinere la sursă, DIN NOU INFRACTIUNE
ANAF a emis oficial reguli pentru cei care dau apartamente în chirie
Când drepturile colective sunt impuse prin constrângere, cele individuale deja au murit - by Renate Weber, Avocatul Poporului
”Au mai fost, în ultimii 75 de ani, și alte epidemii care au avut nevoie de abordări complexe, inclusiv de campanii de vaccinare, de exemplu contra poliomielitei, contra tuberculozei, contra rujeolei, dar niciodată până acum nu a fost folosită agresivitatea colectivă pentru impunerea lor. ”
Întoarcerea executării. Acțiune în constatarea nulității absolute a certificatului de adjudecare acțiuni
ÎCCJ - Decizia nr. 593 din 11 martie 2021, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Potrivit unui proiect al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, plângerile contravenționale se vor judeca online, la cererea contravenientului, cu încuviințarea instanței:
Comisia juridică a Camerei Deputaților a adus mai multe amendamente proiectului de completare a OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Proiectul mai trebuie votat în ședința Camerei Deputaților, aceasta fiind camera decizională.
Încetarea postării pe rețelele de socializare a mesajelor cu caracter jignitor de către o persoană publică/formator de opinie - Ordonață președințială - Decizia civilă nr. 594 din 12 martie 2021, pronunțată de Secția a IV-a civilă a Tribunalul București, disponibilă pe rolii.ro
Tribunalul București a hotărât că în exercitarea dreptului la liberă exprimare trebuie să existe un echilibru între acesta și dreptul la imagine al persoanei vizate.
Astfel, se justifică luarea unor măsuri provizorii, pe cale de ordonanță președințială, pentru a opri defăimarea persoanei, lezarea onoarei și reputației acesteia.
În speță, instanța nu contestă dreptul fiecărei persoane de a se exprima în mod liber în spațiul public, în această noțiune fiind inclus și mediul online, atâta timp cât subiectul discuției este într-adevăr unul de interes public și obiectivul este aducerea la cunoștința publicului a unui fapt de interes general. Când însă acestea tind să prejudicieze imaginea persoanei, onoarea și reputația acesteia, prin limbajul folosit și comentarea unor chestiuni legate de aspectul fizic sau nivelul de inteligență, intervenția instanței pentru a opri propagarea acestora este pe deplin justificată.
Pierderea șansei de a obține un câștig - Decizia nr. 1628 din 23 iunie 2021, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)
Expertiza psihologică – Natura juridică, admisibilitate și valoare probatorie
Un articol juridic foarte bine scris si documentat:
Violarea art. 8 din Convenție – dreptul la viață privată (Hotărârea CEDO în cauza Italgomme P. Srl c. Italia)
Inspecțiile au avut ca obiect verificarea, copierea și sechestrarea registrelor contabile, a conturilor, a facturilor și a altor documente ...
-
Infracţiunea cu cecuri prev.de art.84 din Legea nr:59/1934 - articol publicat la data de 03.06.2008, sub imperiul vechiului Cod p...
-
I. Introducere: Articolul 254 alin. (1) C.pr.civ. stabileşte pentru judecata în primă instanţă că probele se propun, sub sancțiunea ...
-
Sustragerea veniturilor si bunurilor de la executarea silită de către debitor - Cazul de suspendare a cursului prescripţiei execută...