Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea propriilor vise.” (Eleanor Roosevelt)

Sunt Gabriela Padurariu din Iași iar acesta este locul meu virtual in care îmi expun opinia despre diverse aspecte juridice. Accept orice comentariu făcut cu bun simt doar pe marginea a ceea ce am scris pe acest blog. În privinta sfaturilor juridice vă rog să nu uitați că ele nu se pot acorda profesional decât față în față și nu virtual .
Informatiile de pe acest blog nu reprezintă consultanță juridică. Ele vor fi folosite doar în scop de informare generală, nu pentru luarea unor decizii. Pentru luarea unor decizii trebuie să mă contactați personal sau să apelați la alți profesioniști.
Aceste precizări au semnificația unei declinări de obligație.


Pe această pagină, încerc să traduc din drept în română, adică să explic prin cuvinte simple, diverse chestiuni din drept. Da, uneori mă adresez unui public neinițiat dar și celor care au nevoie de un minim de informare dar nu știu de unde să înceapă; mai departe, însă, consultați un avocat în mod direct! De asemenea, mă mai adresez și celor care vor să cunoască, pentru că informația înseamnă putere (nu-i așa? ) iar un minim de cultură generală juridică încă nu știu să fi făcut rău cuiva. Pentru toate acestea, informațiile sunt mult simplificate în diverse articole juridice, pentru a fi accesibile și a contura un cadru general. Fac asta ca parte a programului personal de educație juridică - ca misiune pro bono, în acord și cu prevederile legale – program pe care îl dezvolt deja de câțiva ani buni. Asta este ceea ce dau eu înapoi lumii pentru privilegiul de avea un loc sub soare: informații! Și zic eu că nu este puțin lucru! Considerați, astfel, conținutul acestei pagini ca fiind unul cu titlu informativ și general. Nu sunt responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile postate motiv pentru care, vă îndemn la modul cel mai serios să consultați un avocat în mod direct, înainte de a lua orice decizie cu privire la speța dvs., căruia să îi spuneți toate detaliile și să vadă actele, dacă este cazul, fiindcă doar așa puteți primi un răspuns corect, complet și perfect adaptat situației dvs.

DESPRE GABRIELA PĂDURARIU:

DESPRE GABRIELA PĂDURARIU: Recunoscută pentru atenţia sa la detalii, Gabriela Pădurariu reprezintă în instanţa de judecată cât şi în faţa altor autorităţi, persoane juridice – societăţi, ONG-uri, etc. – în diverse cauze civile, comerciale, penale, în special în executarea silită. Funcţie de interesul celui pe care îl reprezintă ştie să urgenteze sau să temporizeze soluţionarea unei cauze – în special executări silite, cauze comerciale sau procedura insolvenţei -, caută şi găseşte întotdeauna cele mai bune soluţii tehnice din punct de vedere juridic şi al strategiei soluţionării corecte a cauzei de către instanţa de judecată, în sensul că-i oferă toate informaţiile necesare atât în fapt cât şi în drept pentru ca aceasta să poată pronunţa o hotărâre legală şi temeinică. Din experienţa acumulată în practica dreptului execuţional civil, poate spune că stăpăneşte în amănunt toate subtilităţile şi tertipurile de care se folosesc atât părţile din executarea silită – creditor şi debitor – cât şi executorul judecătoresc şi chiar instanţa de executare, pentru tergiversarea urmăririi silite. De asemenea, cunoaşte foarte bine cum îşi ascund debitorii bunurile şi veniturile de la urmărire şi cum pot fi acestea găsite/descoperite sau/și readuse în patrimoniul debitorului pentru a putea fi executat silit. În cazul în care în legătură cu soluţionarea unei cauze s-au ivit probleme legate de ineditul situaţiei fie anterior sesizării autorităţii corespunzătoare, fie în derularea unui proces civil, comercial, penal, fie în faza de urmărire silită, a apelat la grupul de profesionişti în drept – grupul său de colaboratori - care s-a format în timp şi în care dezbat foarte serios probleme de drept material, obiectiv, substanțial, cât şi de procedură, căutând cele mai eficiente soluţii de rezolvare. Apără și argumentează exclusiv ce i se potrivește persoanei și ce poate duce speța respectivă atât din punct de vedere uman cât și juridic. De foarte multe ori a consiliat partea să renunțe la anumite pretenții pentru că nu puteau fi dovedite, pentru că erau doar ambiții și dorințe neîntemeiate și pentru că totodată nu poate munci, nu poate crea intelectual un lucru, o cerință care nu este validă, care nu e parte din povestea acelei persoane, a acelui dosar.
SEDIUL PROFESIONAL:

Iaşi, str: Sărăriei nr. 58
Tel: 0746 669594
e-mail: gabriela_padurariu@yahoo.com

SEDIUL PROFESIONAL SECUNDAR :

Iași, str. Grigore Ureche nr. 1 - 3, Bloc Șonțu Mărăcineanu, ARPA OFFICE CENTER, Biroul 9 (lână Policlinica Regina Maria)

ACTIVITATE PUBLICISTICĂ: PUBLICAŢIILE MELE ÎN REVISTE DE SPECIALITATE ŞI PAGINI WEB

ACTIVITATE PUBLICISTICĂ: PUBLICAŢIILE MELE ÎN REVISTE DE SPECIALITATE ŞI PAGINI WEB

Adresa:

Adresa:
Clic pe foto

Corpul Profesional al Mediatorilor din Județul Iași

Despre Biroul de Mediator Gabriela Pădurariu:

Biroul de mediator Gabriela Pădurariu oferă servicii mediere în Iași în toate tipurile de conflicte, cu expertiză de abordare fie individual, fie ca echipă.


Dacă vă doriți o rezolvare rapidă pentru disputele dumneavoastră prin servicii de mediere,Biroul de mediator Gabriela Pădurariu cu sediul în Iași, vă pune la dispoziție servicii de mediere ce asigură rezolvarea rapidă a oricărui litigiu de la cele de drept civil precum : grănițuire, revendicare, evacuare, partaj, divorț, încredințare minori, vizitare minori, executarea contractelor, litigii între asociați, la cele de drept penal – plângeri prealabile de lovire, tulburare de posesie, distrugere, precum și de dreptul muncii – drepturi salariale, concedieri.


Medierea reprezintă o alternativă în raport cu justiția de soluționare a conflictelor dintre părți, prin care o terță persoană neutră, imparțială și fără putere de decizie – mediatorul – ajuta părțile să găsească împreuna o soluție care să rezolve neînțelegerile dintre ele.


Medierea face parte din marea familie a metodelor alternative de soluționare a litigiilor – ADR ( Alternative Dispute Resolution).

Numărul din ce în ce mai mare al proceselor din instanțe este semnificativ pentru lipsa de dorință, dar și de informare a justițiabililor de a folosi cu eficiență dialogul pentru rezolvarea disputelor.

Pentru ca mediul juridic actual descurajează soluționarea rapidă a disputelor, pentru unele conflicte, societatea are nevoie de o modalitate mai eficientă de rezolvare a acestora. Această modalitate este medierea.

Procedura medierii costă și durează relativ mai puțin, aceasta se desfășoară în condiții de confidențialitate maximă, mediatorul având obligația de a păstra secretul dezbaterilor, atât față de persoanele cu care intră în contact în cadrul procedurii de mediere, cât și față de experții pe care părțile îi angajează în diferite cauze.

Protected by Copyscape Duplicate Content Penalty Protection

NOUTĂȚI LEGISLATIVE, EVENIMENTE JURIDICE ȘI OPINII JURIDICE

NOUTĂȚI LEGISLATIVE, EVENIMENTE JURIDICE ȘI OPINII JURIDICE

24 ianuarie 2019

Capcana efectului de halou

Autor: Prof. univ. dr. av. Mihai Adrian Hotca
Motto 1: (Nu) haina îl face om”.
Motto 2: „Am lucrat 20 de ani pentru imagine, iar acum lucrează imaginea pentru mine” (N. Mihalkov[1], 1997, București)
Motto 3: „Dacă ai un sceptru nu înseamnă că ești rege”.
De multe ori, omul este păcălit sau înșelat de prima impresie, deoarece creierul său, procesând anumite informații incomplete primite, îl induce în eroare. Percepția generală pe care o avem despre cei cu care interacționăm avem tendința să o extindem la toate particularitățile.
De regulă, creierul uman raționează cam așa: dacă un om excelează la ceva este la fel de bun în orice domeniu și viceversa.
Fiecare dintre noi am căzut, nu de puține ori, în capcana unor aparențe înșelătoare. Am crezut că cineva, dacă se comportă frumos sau elegant, este om cinstit sau bun, am crezut că un om beat este, de regulă, un om rău și atunci când nu se află sub influența licorilor bahice, am crezut că un om îmbrăcat modest este sărac sau mai puțin inteligent ș.a. Cei mai mulți dintre noi suntem tentați să-i evaluăm pe ceilalți fie pozitiv, fie negativ, în funcție de aparența fizică.
Experimentele și studiile efectuate au relevat faptul că persoanele charismatice sunt evaluate pozitiv de către jurați, profesori, alegători, consumatori și, în general, de către toți cei care stabilesc verdicte, acordă calificative, participă la scrutine, cumpără produse sau la optează pentru activități culturale, sportive etc. Apoi, după un timp, unii dintre cei care au fost înșelați de această eroare cognitivă își dau seama că situația reală este diferită față de cea pe care o credeau adevărată inițial, dar care era afectată de iluzia aparenței. Sunt și cazuri în care aparențele nu sunt înșelătoare ori când unii dintre evaluatori au o percepție corectă. În astfel de situații, cei care au cântărit corect particularitățile persoanelor evaluate au intuit pur și simplu adevărul ori au o experiență foarte mare în domeniul despre care discutăm.
Într-adevăr, de regulă, oamenii au tendința de a extinde percepția pe care o au despre o trăsătură aparentă (frumusețe, eleganță ș.a.) asupra altei trăsături (caracter, aptitudini etc.) sau chiar asupra mai multor caracteristici. Psihologii au constatat că, dacă un om este bine proporționat din punct de vedere fizic și este îmbrăcat îngrijit sau la patru ace, ceilalți îl vor considera ca fiind un om serios și demn de încrederea lor, cu toate că exact acesta poate și profilul unui escroc sau al unui traficant de persoane.
În psihologie, această înclinație a oamenilor, de a extinde una sau mai multe particularități aparente la altele sau la toate celelalte, este denumită prin expresia efectul de halou[2], definit ca prejudecata cognitivă potrivit căreia percepția asupra unei trăsături este influențată de percepția asupra unei alte trăsături aparținând aceleiași persoane sau obiect[3]. Spre exemplu, numele unui designer de modă, aplicat pe eticheta unei confecții, aduce (în aparență) produsului calitate, frumusețe și, bineînțeles, un preț mai mare. Dar oare calitatea produsului este superioară față de a altor produse similare, care nu au aplicate mărci de prestigiu? Răspunsul este că nu există nicio legătură directă între prețul și gradul de notorietate al unui produs, pe de o parte, și calitatea produsului, pe de altă parte. Putem spune că, în cazul produselor scumpe și foarte cunoscute, există o prezumție relativă de superioritate în comparație cu produsele mai ieftine și mai puțin cunoscute. Însă, această presupunere este, de multe ori, contrazisă de realitate.
Termenul halo a fost introdus în comunicarea publică, în 1920, de psihologul american Edward Thorndike într-un studiu prin care descria modul în care erau evaluați soldații în armată[4].
Eticheta publică, aplicată la un moment dat, îl poate urmări pe un om toată viața. Sigur, dacă imaginea publică, generată prin intermediul efectului de halou, este una pozitivă, persoana beneficiară a acestei imagini va fi mulțumită. Ceilalți sunt însă victimele mirajului de halou, care este o iluzie generată de extinderea percepțiilor noastre asupra unor caracteristici ale celor din jur la alte trăsături ale acestora.
Dacă imaginea publică generată de lărgirea spectrului percepțiilor este un malignă, persoana vizată are de pierdut, în timp ce publicul poate câștiga sau pierde, de la caz la caz. Însă, eventualul interes general este afectat în toate cazurile.
Efectul de halou lezează, așa cum am văzut mai sus, interesul general, dar de pe urma acestuia pot suferi cei care fac evaluări ori cei pentru care aceștia lucrează, precum și cei evaluați necorespunzător, prin luarea în considerare a aparențelor înșelătoare. Dacă anumite calități ale persoanelor evaluate sunt supraestimate sau, dimpotrivă, sunt subestimate, cel mai probabil nimeni nu are de câștigat pe termen lung.
Cunoașterea riscurilor sau consecințelor negative ce pot surveni în cazul în care cădem în capcana efectului de halou constituie un imbold suficient pentru a ne convinge că nu este vorba despre o risipă de energie atunci când nu ne lăsăm păcăliți de prima impresie, de aspecte superficiale sau de ale aparențe înșelătoare.
Efectul de halou este, totodată, o modalitate prin care mintea omului reduce disonanța cognitivă și permite creierului să funcționeze pe bază de intuiție.
Verificarea tuturor datelor și împrejurărilor relevante, pentru a ne forma o convingere sau un punct de vedere, este o cerință sine qua non a cărei respectare ne ferește de surprize neplăcute ori de consecințe nedorite, pe care cu atenție le puteam evita.


[1] Actor și regizor de film rus, laureat al premiului Oscar pentru filmul Soare înșelător.
[2] Haloul (adesea numit aură) este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiții atmosferice propice. Acest fenomen este generat de reflexia sau refracția luminii în cristale de gheață existente în norii de mare altitudine.
[3] Phil Rosenzweig, autorul cărții Efectul de halou. Aceasta este considerată una dintre cele mai importante cărţi de management din toate timpurile. Sau „un antidot la bestsellerurile scrise de diverşi guru care ne furnizează argumente naive şi fals convenţionale” (este de părere N. Taleb).
[4] El a observat că ofițerii își judecau soldații după trăsăturile semnificative, negative sau pozitive. Cei care aveau șansa unor atribute pozitive erau evaluați mai bine decât cei care aveau atribute negative. Ofițerii cădeau în capcana unor aparențe înșelătoare, considerând că un soldat chipeș îngrijit trebuie să tragă mai bine la țintă decât ceilalți, fără această particularitate. 

Sursa: https://www.juridice.ro/essentials/2879/capcana-efectului-de-halou?fbclid=IwAR1H-N3SU9rfgx17El_QH44yIHIw2TM-wnzKYBJQSmdWAQOK38auqBbYiIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu