Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea propriilor vise.” (Eleanor Roosevelt)

Sunt Gabriela Padurariu din Iași iar acesta este locul meu virtual in care îmi expun opinia despre diverse aspecte juridice. Accept orice comentariu făcut cu bun simt doar pe marginea a ceea ce am scris pe acest blog. În privinta sfaturilor juridice vă rog să nu uitați că ele nu se pot acorda profesional decât față în față și nu virtual .
Informatiile de pe acest blog nu reprezintă consultanță juridică. Ele vor fi folosite doar în scop de informare generală, nu pentru luarea unor decizii. Pentru luarea unor decizii trebuie să mă contactați personal sau să apelați la alți profesioniști.
Aceste precizări au semnificația unei declinări de obligație.


DESPRE GABRIELA PĂDURARIU:

DESPRE GABRIELA PĂDURARIU: Recunoscută pentru atenţia sa la detalii, Gabriela Pădurariu reprezintă în instanţa de judecată cât şi în faţa altor autorităţi, persoane juridice – societăţi, ONG-uri, etc. – în diverse cauze civile, comerciale, penale, în special în executarea silită. Funcţie de interesul celui pe care îl reprezintă ştie să urgenteze sau să temporizeze soluţionarea unei cauze – în special executări silite, cauze comerciale sau procedura insolvenţei -, caută şi găseşte întotdeauna cele mai bune soluţii tehnice din punct de vedere juridic şi al strategiei soluţionării corecte a cauzei de către instanţa de judecată, în sensul că-i oferă toate informaţiile necesare atât în fapt cât şi în drept pentru ca aceasta să poată pronunţa o hotărâre legală şi temeinică. Din experienţa acumulată în practica dreptului execuţional civil, poate spune că stăpăneşte în amănunt toate subtilităţile şi tertipurile de care se folosesc atât părţile din executarea silită – creditor şi debitor – cât şi executorul judecătoresc şi chiar instanţa de executare, pentru tergiversarea urmăririi silite. De asemenea, cunoaşte foarte bine cum îşi ascund debitorii bunurile şi veniturile de la urmărire şi cum pot fi acestea găsite/descoperite sau/și readuse în patrimoniul debitorului pentru a putea fi executat silit. În cazul în care în legătură cu soluţionarea unei cauze s-au ivit probleme legate de ineditul situaţiei fie anterior sesizării autorităţii corespunzătoare, fie în derularea unui proces civil, comercial, penal, fie în faza de urmărire silită, a apelat la grupul de profesionişti în drept – grupul său de colaboratori - care s-a format în timp şi în care dezbat foarte serios probleme de drept material, obiectiv, substanțial, cât şi de procedură, căutând cele mai eficiente soluţii de rezolvare. Apără și argumentează exclusiv ce i se potrivește persoanei și ce poate duce speța respectivă atât din punct de vedere uman cât și juridic. De foarte multe ori a consiliat partea să renunțe la anumite pretenții pentru că nu puteau fi dovedite, pentru că erau doar ambiții și dorințe neîntemeiate și pentru că totodată nu poate munci, nu poate crea intelectual un lucru, o cerință care nu este validă, care nu e parte din povestea acelei persoane, a acelui dosar.

Arbitru judiciar - Tribunalul de Arbitraj Judiciar Iași de pe lângă Camera de Arbitraj şi Mediere

Arbitru judiciar - Secretar general - Curtea de Arbitraj Comercial, Maritim și Fluvial;

Arbitru judiciar - Tribunalul de Arbitraj Judiciar Iași de pe lângă Camera de Arbitraj şi Mediere din Iași;

Reprezentant al Consiliului de Mediere în relația cu, Curtea de Apel Iași




SEDIUL PROFESIONAL:

Iaşi, str: Sărăriei nr. 58
Tel: 0746 669594
e-mail: gabriela_padurariu@yahoo.com

SEDIUL PROFESIONAL SECUNDAR :

Iași, str. Grigore Ureche nr. 1 - 3, Bloc Șonțu Mărăcineanu, ARPA OFFICE CENTER, Biroul 9 (lână Policlinica Regina Maria)

ACTIVITATE PUBLICISTICĂ: PUBLICAŢIILE MELE ÎN REVISTE DE SPECIALITATE ŞI PAGINI WEB

ACTIVITATE PUBLICISTICĂ: PUBLICAŢIILE MELE ÎN REVISTE DE SPECIALITATE ŞI PAGINI WEB

Adresa:

Adresa:
Clic pe foto

Lista arbitri judiciari - Curtea de Arbitraj Comercial, Maritim și Fluvial

Lista arbitri judiciari - Curtea de Arbitraj Comercial, Maritim și Fluvial
Click pe fotografie

Curtea de Arbitraj Comercial, Maritim și Fluvial

Curtea de Arbitraj Comercial, Maritim și Fluvial
Clic pe fotografie

Arbitraj și Mediere

Corpul Profesional al Mediatorilor din Județul Iași

Despre Biroul de Mediator Gabriela Pădurariu:

Biroul de mediator Gabriela Pădurariu oferă servicii mediere în Iași în toate tipurile de conflicte, cu expertiză de abordare fie individual, fie ca echipă.


Dacă vă doriți o rezolvare rapidă pentru disputele dumneavoastră prin servicii de mediere,Biroul de mediator Gabriela Pădurariu cu sediul în Iași, vă pune la dispoziție servicii de mediere ce asigură rezolvarea rapidă a oricărui litigiu de la cele de drept civil precum : grănițuire, revendicare, evacuare, partaj, divorț, încredințare minori, vizitare minori, executarea contractelor, litigii între asociați, la cele de drept penal – plângeri prealabile de lovire, tulburare de posesie, distrugere, precum și de dreptul muncii – drepturi salariale, concedieri.


Medierea reprezintă o alternativă în raport cu justiția de soluționare a conflictelor dintre părți, prin care o terță persoană neutră, imparțială și fără putere de decizie – mediatorul – ajuta părțile să găsească împreuna o soluție care să rezolve neînțelegerile dintre ele.


Medierea face parte din marea familie a metodelor alternative de soluționare a litigiilor – ADR ( Alternative Dispute Resolution).

Numărul din ce în ce mai mare al proceselor din instanțe este semnificativ pentru lipsa de dorință, dar și de informare a justițiabililor de a folosi cu eficiență dialogul pentru rezolvarea disputelor.

Pentru ca mediul juridic actual descurajează soluționarea rapidă a disputelor, pentru unele conflicte, societatea are nevoie de o modalitate mai eficientă de rezolvare a acestora. Această modalitate este medierea.

Procedura medierii costă și durează relativ mai puțin, aceasta se desfășoară în condiții de confidențialitate maximă, mediatorul având obligația de a păstra secretul dezbaterilor, atât față de persoanele cu care intră în contact în cadrul procedurii de mediere, cât și față de experții pe care părțile îi angajează în diferite cauze.

Protected by Copyscape Duplicate Content Penalty Protection

NOUTĂȚI LEGISLATIVE, EVENIMENTE JURIDICE ȘI OPINII JURIDICE

NOUTĂȚI LEGISLATIVE, EVENIMENTE JURIDICE ȘI OPINII JURIDICE

26 iulie 2024

𝐃𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐞 𝐈𝐂𝐂𝐉: 𝐭𝐢𝐭𝐥𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬̗𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̗𝐢𝐟𝐢𝐜𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐢𝐫𝐞𝐯𝐨𝐜𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞, 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐜𝐢𝐫𝐜𝐮𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐢𝐯𝐢𝐥

 

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a soluționat recent un litigiu complex inițiat de societatea de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) în numele unui client persoană fizică împotriva Ministerului Educației și Cercetării și Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare („CNATDCU”). 
 
Unul dintre argumentele principale a fost încălcarea principiului irevocabilității actelor administrative, având în vedere că Ordinul de acordare a titlului de doctor deja produsese efecte juridice.
 
Curtea de Apel București a respins inițial acțiunea ca neîntemeiată, considerând că titlul de doctor produce efecte juridice, doar dacă titularul intră în raporturi juridice distincte față de cele în care se afla în perioada de doctorat ori înaintea acesteia.
 
În sesizarea formulată către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), echipa ZRVP a criticat această abordare și a argumentat că dobândirea titlului de doctor produce consecințe asupra reputației/onoarei profesionale independent de probarea unui raport juridic distinct.
 
Instanța supremă a admis recursul, a casat decizia atacată și a anulat Ordinul Ministerului Educației de retragere a titlului de doctor.
 
În motivare, instanța supremă a subliniat că titlul științific de doctor, odată intrat în circuitul civil, produce efecte în materia drepturilor personale, patrimoniale și nepatrimoniale. Chiar dacă nu are ca rezultat obținerea unei funcții ori demnității noi, are un impact imediat asupra reputației și anvergurii profesionale a deținătorului acestui titlu. 
 

25 iulie 2024

𝐃𝐞𝐬𝐩𝐚̆𝐠𝐮𝐛𝐢𝐫𝐢 𝐩𝐨𝐫𝐧𝐢𝐧𝐝 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐧 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐢̂𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗

 

Un nou proiect de lege ar putea schimba semnificativ responsabilitatea în domeniul sănătății publice, introducând răspunderea civilă, penală și administrativă pentru efectele adverse ale vaccinării COVID-19, inclusiv cazurile severe și decesele.
Proiectul, care vizează modificarea Legii nr. 56/2020 privind recunoașterea meritelor personalului medical implicat în lupta împotriva COVID-19, a fost recent prezentat la Senatul României.
Despăgubiri de 1 milion de euro pentru persoanele care au fost afectate de vaccinul împotriva COVID-19
Conform propunerii, un articol nou, articolul 41, ar urma să fie adăugat, stabilind responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinării. Astfel, în cazul în care vaccinarea COVID-19 cauzează efecte adverse moderate sau severe, producătorul vaccinului, personalul medical care a administrat doza, unitatea sanitară care a efectuat vaccinarea, precum și angajații Ministerului Sănătății și oficialii guvernamentali implicați în promovarea vaccinului ar fi răspunzători. Aceștia ar fi obligați să plătească despăgubiri în valoare de cel puțin 1.000.000 de euro pentru victimele afectate.
Dacă vaccinarea ar duce la deces, despăgubirile ar fi de cel puțin 5.000.000 de euro, iar vinovăția ar fi stabilită de instanță la cererea victimelor sau a moștenitorilor. În caz de deces, organele de cercetare penală ar putea demara anchete din oficiu.
Riscurile adoptării acestei legi includ un posibil influx de procese din partea persoanelor afectate de COVID, care ar căuta despăgubiri într-un sistem judiciar deja supraîncărcat. 
De asemenea, există probleme de coerență juridică, cum ar fi lipsa criteriilor clare pentru dovedirea legăturii directe între acțiunile responsabile și efectele negative ale vaccinării. Dificultățile de a aduna dovezi relevante și timpul scurs de la vaccinare până la solicitarea în instanță ar putea complica și mai mult procesul.
În cazul vaccinării împotriva COVID-19, dacă persoana vaccinată suferă efecte adverse medii și grave, producătorul vaccinului, personalul care a vaccinat-o, unitatea sanitară unde a fost aplicat vaccinul, angajații Ministerului Sănătății, precum și ministrul, prim-ministrul care au solicitat populației să se vaccineze, promovând vaccinurile împotriva COVID-19, răspund civil, penal și administrativ de aceste efecte, urmând să despăgubească victima cu sume pornind de la 1.000.000 de euro.
În cazul vaccinării împotriva COVID-19, dacă persoana vaccinată decedează, producătorul vaccinului, personalul care a vaccinat-o, unitatea sanitară unde a fost aplicat vaccinul, angajații Ministerului Sănătății, precum și miniștrii, prim-miniștrii care au solicitat populației să se vaccineze, promovând vaccinurile împotriva COVID-19, răspund civil, penal și administrativ de aceste efecte, urmând să despăgubească moștenitorii cu sume pornind de la 5.000.000 de euro.
Vinovăția și despăgubirile vor fi stabilite de către instanța de judecată, la solicitarea victimelor și moștenitorilor, precum și a oricăror alte persoane fizice sau juridice interesate. În caz de deces, organele de cercetare penală se pot sesiza și din oficiu”, se arată în proiectul de lege.

(𝐈𝐦)𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̗𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢 𝐭𝐚𝐱𝐚 𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐛𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐚𝐳𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că nu este posibilă obligarea la plata taxei judiciare pentru fazele anterioare în situația în care a fost formulată cerere de reexaminare împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, iar cererea a fost admisă, întrucât încheierea prin care se soluționează cererea de reexaminare este definitivă, astfel încât chestiunea tranșată prin aceasta nu mai poate fi repusă în discuție, în caz contrar fiind afectat principiul securității raporturilor juridice. 
 

𝐈̂𝐧𝐜𝐮𝐯𝐢𝐢𝐧𝐭̗𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐢𝐩𝐨𝐭𝐞𝐜𝐢𝐢 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐧 𝐜𝐫𝐞𝐝𝐢𝐭𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐎𝐥𝐚𝐧𝐝𝐚

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în cazul unui litigiu cu element de extraneitate – încuviinţarea executării ipotecii mobiliare, solicitate de un creditor cu domiciliul în Olanda împotriva unor pârâți cu domiciliul în România – se vor aplica regulile de la Cartea a VII-a din Codul de procedură civilă – Procesul civil internaţional.
 
În acest caz, instanța trebuie să verifice:
- competența internațională conform art. 1071 alin. 1 C. proc. civ.: Instanţa sesizată verifică din oficiu competenţa sa internaţională, procedând conform regulilor interne privind competenţa, iar dacă stabileşte că nu este competentă nici ea, nicio altă instanţă română, respinge cererea ca nefiind de competenţa jurisdicţiei române, sub rezerva aplicării prevederilor art. 1070.
- competența teritorială conform art. 1072 alin. 1 C. proc. civ.: Când instanţele române sunt competente potrivit dispoziţiilor cărţii de faţă, competenţa se determină conform regulilor din prezentul cod şi, după caz, a celor prevăzute în legi speciale. Legea specială, în acest caz, este Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, care la art. 1811 instituie competenţa teritorială exclusivă în favoarea judecătoriei de la sediul creditorului. Aceste dispoziţii care au un caracter special faţă de normele generale prevăzute în Codul de procedură civilă la Titlul III, Capitolul II, care reglementează competenţa teritorială a instanţelor judecătoreşti.
 
𝐈̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐜𝐢𝐧𝐭̗𝐚̆, 𝐧𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚̂𝐧𝐝𝐮-𝐬𝐞 𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̧𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐞𝐳𝐞 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐚, 𝐟𝐚𝐭̧𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐜𝐫𝐞𝐝𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐎𝐥𝐚𝐧𝐝𝐚, 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̧𝐚 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚̆ 𝐝𝐞𝐯𝐢𝐧 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̧𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐥𝐢𝐧. (𝟐) 𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐫𝐭. 𝟏𝟎𝟕𝟐 𝐂. 𝐩𝐫𝐨𝐜. 𝐜𝐢𝐯. – 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐜𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐒𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟏 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̧𝐭𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚̆ 𝐭𝐞𝐫𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥. (Decizia nr. 971 din 25 aprilie 2024, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție).
 

4 iulie 2024

𝐔𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐚 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚𝐟𝐞𝐭̗𝐞𝐢 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐫𝐞𝐜𝐥𝐚𝐦𝐚𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐧𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐢𝐞 𝐨 𝐟𝐚𝐩𝐭𝐚̆ 𝐢𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆, 𝐜𝐢 𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐚 𝐣𝐮𝐬𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̗𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐋𝐞𝐠𝐢𝐢 𝐧𝐫. 𝟏𝟐𝟑/𝟐𝟎𝟏𝟐, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐟𝐚𝐯𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐚 𝐨 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐭𝐮𝐭𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞

 

Potrivit unei hotărâri judecătorești prinunțată în primă instanță de Judecătoria Constanța, s-a decis că utilizarea de către producătorul de energie a suprafeței afectate din terenului reclamantului, nu constituie o faptă ilicită, ci are ca justificare dispozițiile Legii nr. 123/2012, prin care se instituie în favoarea sa o servitute legală de trecere
 
𝐈̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐞𝐧𝐬, 𝐚𝐫𝐭. 𝟏𝟏𝟐 𝐝𝐢𝐧 𝐋𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐧𝐫. 𝟏𝟐𝟑/𝟐𝟎𝟏𝟐, 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐝𝐞 𝐜𝐚̆:
”𝐷𝑟𝑒𝑝𝑡𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑡𝑢𝑡𝑒 𝑙𝑒𝑔𝑎𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑡𝑟𝑒𝑐𝑒𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑏𝑡𝑒𝑟𝑎𝑛𝑎̆, 𝑑𝑒 𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎𝑓𝑎𝑡̗𝑎̆ 𝑠𝑎𝑢 𝑎𝑒𝑟𝑖𝑎𝑛𝑎̆. 𝑆𝑒𝑟𝑣𝑖𝑡𝑢𝑡𝑒𝑎 𝑙𝑒𝑔𝑎𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑡𝑟𝑒𝑐𝑒𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑏𝑡𝑒𝑟𝑎𝑛𝑎̆, 𝑑𝑒 𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎𝑓𝑎𝑡̗𝑎̆ 𝑠𝑎𝑢 𝑎𝑒𝑟𝑖𝑎𝑛𝑎̆ 𝑐𝑢𝑝𝑟𝑖𝑛𝑑𝑒 𝑑𝑟𝑒𝑝𝑡𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑎𝑙𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑟𝑒𝑡̗𝑒𝑙𝑒, 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑑𝑢𝑐𝑡𝑒, 𝑙𝑖𝑛𝑖𝑖, 𝑠𝑡𝑎̂𝑙𝑝𝑖 𝑠̗𝑖 𝑑𝑒 𝑎𝑙𝑡𝑒 𝑒𝑐ℎ𝑖𝑝𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑎𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑐𝑎𝑝𝑎𝑐𝑖𝑡𝑎̆𝑡̗𝑖𝑖, 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 𝑠̗𝑖 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑠𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑎𝑚𝑝𝑙𝑎𝑠𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑣𝑒𝑛𝑡̗𝑖𝑖, 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑡̗𝑖𝑛𝑒𝑟𝑒, 𝑟𝑒𝑝𝑎𝑟𝑎𝑡̗𝑖𝑖, 𝑟𝑒𝑣𝑖𝑧𝑖𝑖, 𝑚𝑜𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑠̗𝑖 𝑒𝑥𝑝𝑙𝑜𝑎𝑡𝑎𝑟𝑒, 𝑐𝑜𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚 𝑝𝑟𝑒𝑣𝑒𝑑𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑙𝑒𝑔𝑎𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑔𝑜𝑎𝑟𝑒.”
 
Potrivit unui site de specialitate, firma internațională de avocatură CMS a obținut o victorie importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale într-un caz de referință cu privire la o cale de acces construită fără acordul proprietarului terenului afectat. Hotărârea stabilește că societățile producătoare de energie electrică și gaze naturale nu sunt obligate să plătească despăgubiri în temeiul răspunderii civile delictuale. 
 
Litigiul a privit atragerea răspunderii civile delictuale a producătorului de energie electrică pentru construirea (din eroare) a unui sector dintr-o cale de acces pe un teren proprietate privată, fără consimțământul proprietarului afectat.
 
În vreme ce proprietarul pe al cărui teren a fost construită calea de acces a susținut că societatea producătoare de energie electrică a săvârșit o faptă ilicită care l-a lipsit de folosința suprafeței de teren afectate, avocații CMS au susținut că deținerea unei licențe de producere a energiei electrice atrage aplicabilitatea Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, care instituie un set de drepturi și obligații și pentru titularul licenței de producere a energiei electrice, și pentru proprietarul terenului afectat. Titularul de licență are un drept de servitute de trecere cu caracter legal pentru mentenanță și acces la capacitățile energetice, care reprezintă o îngrădire legală a dreptului de proprietate în interesul general al comunității de a obține energie electrică.
 
Interpretarea CMS a fost confirmată în primă instanță de Judecătoria Constanța, care a decis că utilizarea de către producătorul de energie a suprafeței afectate din terenului reclamantului, nu constituie o faptă ilicită, ci are ca justificare dispozițiile Legii nr. 123/2012, prin care se instituie în favoarea sa o servitute legală de trecere. Hotărârea judecătorească arată că proprietarul unui teren afectat de o cale de acces, construit fără consimțământul său, nu are dreptul la despăgubiri pentru lipsa de folosință pe temeiul dreptului comun, atunci când calea de acces asigură accesul la o capacitate energetică.
 
Soluția Judecătoriei Constanța prezintă importanță și în sectorul gazelor naturale, având în vedere servitutea legală de trecere de care beneficiază și societățile producătoare de gaze naturale.
 
 
Despre CSM:

𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐯𝐢𝐚𝐭̗𝐚̆ 𝐚𝐥 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐨𝐟𝐟 𝐥𝐚𝐛𝐞𝐥

 

Compensarea medicamentelor prescrise de medicul specialist pentru o afecțiune care nu este cuprinsă în prospecte, respectiv prescrierea în regim off label, este de natură să protejeze dreptul la viață al pacientului. 
 
În acest sens, ÎCCJ a statuat faptul că se poate dispune acordarea compensată a tratamentului prescris în regim off label, fără ca prin aceasta să se considere că instanța se substituie specialiștilor și își asumă competențe medicale. Relevantă este împrejurarea că medicamentul a fost recomandat pacientului de către un medic specialist, care are dreptul de a practica în România și că prescripția de medicamente off label nu este interzisă de normele legale. 
 
Pe cale de consecință, se confirmă faptul că vidul legislativ nu trebuie să suprime drepturile fundamentale ale pacienților. (Decizia nr. 3821/2022 din 28 iunie 2022, pronunțată de Secţia de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)
 
 
 

𝐀𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̧𝐢𝐢 𝐍𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̧𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 (𝐀𝐍𝐏𝐂) 𝐚 𝐞𝐦𝐢𝐬 𝐮𝐧 𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧 𝐢̂𝐧 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̗𝐢

 

Principalele prevederi ale 𝐎𝐫𝐝𝐢𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟓𝟕𝟗 𝐝𝐢𝐧 𝟒 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 se referă la: 
 
- obligațiile operatorilor economici care desfășoară activități de transport public de persoane, inclusiv aerian
- precum și cei care desfășoară activități în imobile sau spații în care nu pot fi instalate sau nu au fost încă prevăzute rampe sau alte variante de acces al persoanelor cu dizabilități, au obligaţia de a oferi o informare clară și corectă consumatorilor care intră în aceasta categorie, cu privire la modalitatea de acces a acestora în mijloacele de transport public de persoane, în imobile sau spațiile aferente.
Afișarea acestor informații este impusă, prin prezentul Ordin, și celor care activează în transportul public rutier, feroviar și naval.
 
”𝑬𝒙𝒊𝒔𝒕𝒂̆ 𝒐 𝒑𝒆𝒓𝒄𝒆𝒑𝒕̗𝒊𝒆 𝒈𝒓𝒆𝒔̗𝒊𝒕𝒂̆ 𝒄𝒐𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎 𝒄𝒂̆𝒓𝒆𝒊𝒂 𝑨𝑵𝑷𝑪 𝒕𝒓𝒆𝒃𝒖𝒊𝒆 𝒔𝒆𝒔𝒊𝒛𝒂𝒕 𝒅𝒐𝒂𝒓 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒛𝒖𝒍 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒔𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒂𝒍𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒆𝒙𝒑𝒊𝒓𝒂𝒕𝒆 𝒔𝒂𝒖 𝒂 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒔𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒖𝒛 𝒄𝒂𝒔𝒏𝒊𝒄 𝒅𝒆𝒇𝒆𝒄𝒕𝒆.” – Sebastian Hotca, președinte ANPC.