Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea propriilor vise.” (Eleanor Roosevelt)

Sunt Gabriela Padurariu din Iași iar acesta este locul meu virtual in care îmi expun opinia despre diverse aspecte juridice. Accept orice comentariu făcut cu bun simt doar pe marginea a ceea ce am scris pe acest blog. În privinta sfaturilor juridice vă rog să nu uitați că ele nu se pot acorda profesional decât față în față și nu virtual .
Informatiile de pe acest blog nu reprezintă consultanță juridică. Ele vor fi folosite doar în scop de informare generală, nu pentru luarea unor decizii. Pentru luarea unor decizii trebuie să mă contactați personal sau să apelați la alți profesioniști.
Aceste precizări au semnificația unei declinări de obligație.


Pe această pagină, încerc să traduc din drept în română, adică să explic prin cuvinte simple, diverse chestiuni din drept. Da, uneori mă adresez unui public neinițiat dar și celor care au nevoie de un minim de informare dar nu știu de unde să înceapă; mai departe, însă, consultați un avocat în mod direct! De asemenea, mă mai adresez și celor care vor să cunoască, pentru că informația înseamnă putere (nu-i așa? ) iar un minim de cultură generală juridică încă nu știu să fi făcut rău cuiva. Pentru toate acestea, informațiile sunt mult simplificate în diverse articole juridice, pentru a fi accesibile și a contura un cadru general. Fac asta ca parte a programului personal de educație juridică - ca misiune pro bono, în acord și cu prevederile legale – program pe care îl dezvolt deja de câțiva ani buni. Asta este ceea ce dau eu înapoi lumii pentru privilegiul de avea un loc sub soare: informații! Și zic eu că nu este puțin lucru! Considerați, astfel, conținutul acestei pagini ca fiind unul cu titlu informativ și general. Nu sunt responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile postate motiv pentru care, vă îndemn la modul cel mai serios să consultați un profesionist în mod direct, înainte de a lua orice decizie cu privire la speța dvs., căruia să îi spuneți toate detaliile și să vadă actele, dacă este cazul, fiindcă doar așa puteți primi un răspuns corect, complet și perfect adaptat situației dvs.

DESPRE GABRIELA PĂDURARIU:

DESPRE GABRIELA PĂDURARIU: Recunoscută pentru atenţia sa la detalii, Gabriela Pădurariu reprezintă în instanţa de judecată cât şi în faţa altor autorităţi, persoane juridice – societăţi, ONG-uri, etc. – în diverse cauze civile, comerciale, penale, în special în executarea silită. Funcţie de interesul celui pe care îl reprezintă ştie să urgenteze sau să temporizeze soluţionarea unei cauze – în special executări silite, cauze comerciale sau procedura insolvenţei -, caută şi găseşte întotdeauna cele mai bune soluţii tehnice din punct de vedere juridic şi al strategiei soluţionării corecte a cauzei de către instanţa de judecată, în sensul că-i oferă toate informaţiile necesare atât în fapt cât şi în drept pentru ca aceasta să poată pronunţa o hotărâre legală şi temeinică. Din experienţa acumulată în practica dreptului execuţional civil, poate spune că stăpăneşte în amănunt toate subtilităţile şi tertipurile de care se folosesc atât părţile din executarea silită – creditor şi debitor – cât şi executorul judecătoresc şi chiar instanţa de executare, pentru tergiversarea urmăririi silite. De asemenea, cunoaşte foarte bine cum îşi ascund debitorii bunurile şi veniturile de la urmărire şi cum pot fi acestea găsite/descoperite sau/și readuse în patrimoniul debitorului pentru a putea fi executat silit. În cazul în care în legătură cu soluţionarea unei cauze s-au ivit probleme legate de ineditul situaţiei fie anterior sesizării autorităţii corespunzătoare, fie în derularea unui proces civil, comercial, penal, fie în faza de urmărire silită, a apelat la grupul de profesionişti în drept – grupul său de colaboratori - care s-a format în timp şi în care dezbat foarte serios probleme de drept material, obiectiv, substanțial, cât şi de procedură, căutând cele mai eficiente soluţii de rezolvare. Apără și argumentează exclusiv ce i se potrivește persoanei și ce poate duce speța respectivă atât din punct de vedere uman cât și juridic. De foarte multe ori a consiliat partea să renunțe la anumite pretenții pentru că nu puteau fi dovedite, pentru că erau doar ambiții și dorințe neîntemeiate și pentru că totodată nu poate munci, nu poate crea intelectual un lucru, o cerință care nu este validă, care nu e parte din povestea acelei persoane, a acelui dosar.
SEDIUL PROFESIONAL:

Iaşi, str: Sărăriei nr. 58
Tel: 0746 669594
e-mail: gabriela_padurariu@yahoo.com

SEDIUL PROFESIONAL SECUNDAR :

Iași, str. Grigore Ureche nr. 1 - 3, Bloc Șonțu Mărăcineanu, ARPA OFFICE CENTER, Biroul 9 (lână Policlinica Regina Maria)

ACTIVITATE PUBLICISTICĂ: PUBLICAŢIILE MELE ÎN REVISTE DE SPECIALITATE ŞI PAGINI WEB

ACTIVITATE PUBLICISTICĂ: PUBLICAŢIILE MELE ÎN REVISTE DE SPECIALITATE ŞI PAGINI WEB

Adresa:

Adresa:
Clic pe foto
Protected by Copyscape Duplicate Content Penalty Protection

NOUTĂȚI LEGISLATIVE, EVENIMENTE JURIDICE ȘI OPINII JURIDICE

NOUTĂȚI LEGISLATIVE, EVENIMENTE JURIDICE ȘI OPINII JURIDICE

27 martie 2025

Violarea art. 8 din Convenție – dreptul la viață privată (Hotărârea CEDO în cauza Italgomme P. Srl c. Italia)

Inspecțiile au avut ca obiect verificarea, copierea și sechestrarea registrelor contabile, a conturilor, a facturilor și a altor documente obligatorii în materie de contabilitate, ca și mai multe tipuri de alte documente pertinente pentru aprecierea stării fiscale, toate preluate de agenții de poliție fiscala (Guarda di Finanza).

Curtea a reținut, în esență, că, deși, există în dreptul italian o bază legală generală pentru măsurile luate în cauză, legea în discuție nu răspunde exigenței de ”calitate a legii”, în raport cu art. 8 din Convenție, oferind autorităților interne, latitudine nelimitată în materia măsurilor adoptate și a manierei în care acestea puteau să le aplice.

Acest cadru legal nu prevedea garanții procedurale suficiente, relative la legalitatea, necesitatea și proporționalitatea măsurilor privind controalele suficiente, iar, per ansamblu, nu s-a acordat reclamanților nivelul minimal de protecție la care aveau dreptul garantat de Convenție.

Curtea a decis violarea art. 8 din Convenție și a cerut Italiei să-și adapteze legislația și practica acestor exigențe, conformându-se parametrilor jurisprudenței CEDO în materie.

 

1. Sinteza faptelor

Treisprezece reclamanți, persoane juridice și o persoană fizică, proprietarul unei societăți, au introdus cererile conexate la Curte, susținând că la diferite date între 2018-2022, agenții Poliției fiscale sau ai Autorității fiscale (Agenzia delle Entrate) au intrat în localurile profesionale ale societăților lor, în sediile acestora și în alte spații utilizate în activitatea lor profesională, pentru a le  verifica îndeplinirea obligațiilor fiscale.

Aceștia au pretins și preluat registrele contabile, livrarea conturilor, facturilor, și alte documente care nu intrau în baza de evaluare fiscală, precum cele referitoare la tranzacțiile efectuate, la activele și pasivele societăților, deși acești agenți erau supuși dispozițiilor legale relative la secretul profesional relativ la informațiile primite și garanțiilor și măsurilor de protecție prevăzute de Legea nr. 212/27.07.2020.

Documentele au fost copiate și transpuse în format electronic, unele au fost supuse sechestrului, iar altele plasate sub sigilii, antrepozite și conservate la dispoziția autorităților fiscale și a poliției, în vederea unui examen mai profund.

2. Decizia Curții

2.1. Art. 8 din Convenție – dreptul la viață privată, la familie și la secretul corespondenței.

Curtea notează că vizita-control a inspectorilor fiscali nu echivalează cu o percheziție și sechestru, contribuabilii fiind, astfel, constrânși să participe la stabilirea corectă și completată a situației lor fiscale.

Drept urmare, Curtea consideră că situația în litigiu se analizează ca o ingerință în dreptul reclamanților la respectarea ”domiciliului” lor și a corespondenței, în sensul art. 8 din Convenție.

Relativ la primul element, acela de a ști dacă această ingerință era justificată, Curtea a decis că, deși se poate admite că a existat în dreptul italian o bază legală generală pentru măsuri de natura celor aplicare în cauză, legea în discuție nu răspundea exigenței de ”calitate a legii”, decurgând din criteriile prevăzute în art. 8 din Convenție.

În același timp, Curtea consideră că, chiar ținând cont de ampla marjă de apreciere a Statelor în materie, de caracterul relativ  moderat al ingerinței și de contextul fiscal, cadrul juridic intern conferea autorităților o latitudine nelimitată în adoptarea măsurilor și în maniera în care puteai să fie aplicate.

De exemplu, în cazul localurilor profesionale, nicio justificare specifică, nu era cerută pentru autorizarea măsurilor și aplicarea lor de către agenții Poliției fiscale, nefiind necesară o autorizație scrisă, iar, autoritățile fiscale aveau puterea de a decide asupra necesității inspecțiilor, a numărului acestora, a duratei lor și a domeniului de aplicare, dar și a informațiilor pe care le solicitau, apoi le copiau ori sechestrau, nefiind supuși absolut niciunei reglementări.

În acest context, Curtea reține că dreptul italian nu prevedea garații procedurale suficiente, iar legalitatea, necesitatea și proporționalitatea măsurilor nu făceau obiectul unor controale suficiente, recursul, invocat de Guvern, înaintea jurisdicțiilor fiscale, a celor civile și la Apărătorul contribuabililor nefiind o cale de atac efectivă, astfel că excepția preliminară a neepuizării căilor de atac este  nefondata.

În ansamblu, cadrul juridic nu a asigurat reclamanților nivelul minimal de protecție la care avea dreptul, conform art. 8 din Convenție.

2.2. Art. 46 din Convenție – forța obligatorie și executarea hotărârilor.

Curtea decide că este esențial ca Italia să adopte măsurile generale adecvate în scopul de a adapta legislația și practica în materia concluziilor din hotărâre:

– în primul rând, cadrul juridic intern trebuie să indice clar, dacă este necesar și prin instrucțiuni administrative practice pertinente, situațiile, în care, autoritățile sunt autorizate să pătrundă în localurile profesionale și în celelalte localuri utilizate în activitatea profesională a societăților și să procedeze la controale și verificări fiscale pe loc, cât și la condițiile în care ele sunt autorizate;

– garanțiile trebuie să fie puse în practică în vederea evitării unor accese nediferențiate sau de a preveni conservarea și utilizarea documentelor și a elementelor nepertinente;

– contribuabilul trebuie să aibă dreptul de a fi informat, în prealabil, asupra domeniului de aplicare al controlului, a motivelor acestui control, a dreptului său de a fi asistat de un profesionist și asupra consecințelor de a nu permite efectuarea controlului;

– cadrul juridic trebuie să prevadă clar un control jurisdicțional efectiv asupra  tuturor măsurilor contestate și, în special, un control al respectării de către autorități a criteriilor aplicabile, a domeniului măsurilor și a condițiilor cerute pentru adoptarea lor, spre a-l convinge pe contribuabil că toți cei care procedează la control respectă prevederile art. 13 din Legea nr. 212/27.07.2000 și că trebuie să aibă acces la o formă de control provizoriu, simplificat și constrângător, înainte ca inspecția să fie terminată.

2.3. Art. 41 – Satisfacția echitabilă

Curtea a decis că Italia să achite reclamanților suma de 3.200 euro pentru prejudiciul moral suferit de aceștia.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Violarea art. 8 din Convenție – dreptul la viață privată (Hotărârea CEDO în cauza Italgomme P. Srl c. Italia)

Inspecțiile au avut ca obiect verificarea, copierea și sechestrarea registrelor contabile, a conturilor, a facturilor și a altor documente ...